Klicka på bilden för att bläddra i broschyren
Holistiskt synsätt
Helheten är större än summan av delarna och ingenting kan beskrivas enskilt utan kontext.
Nya Skolans koncept startar i ett holistiskt synsätt som innebär att vi har en helhetssyn på våra elever och kunskap. En holistisk elevsyn innebär att vi ser varje enskild individ utifrån en mängd olika perspektiv, så som mognad, förutsättningar, social kompetens, hemförhållanden och kompisrelationer. Genom detta synsätt har en pedagog på Nya Skolan förutsättningar att möta sina elever och skapa förutsättningar för lärande. En holistisk syn på kunskap innebär en ökad förståelse för en företeelse, händelse eller plats. En ökad förståelse leder till nyfikenhet och att vilja lära mer. Av just den anledningen arbetar Nya Skolan med ämnesintegrering i form av projekt.
Projekt
På Nya Skolan utvecklar vi såväl logiska som kreativa förmågor.
Samhället är inte uppdelat i olika skolämnen. Därför arbetar vi på Nya Skolan utifrån en holistisk kunskapssyn som blir tydlig i våra projekt. Det innebär att vi väver samman skolämnena till en helhet som hjälper våra elever att förstå verkligheten. Vi tar in världen utanför i form av gästföreläsare, Vi gör studiebesök och studieresor. Vi tränar analytisk förmåga och kritiskt tänkande för att utmana eleverna till att tänka större och friare.
Åldersintegrering
På Nya Skolan är det elevens egen nivå som avgör, inte ålder eller årskurs.
På Nya Skolan arbetar vi åldersintegrerat. Det gör vi för att stärka varje barns individuella utveckling. Åldersintegrering bryter även den permanenta rollfördelningen som lätt uppstår i en åldershomogen klass, då naturliga byten sker varje år. Ett åldersintegrerat arbetssätt stärker elevernas självförtroende genom att uppgifterna ligger på rätt nivå.
Ett reflekterat lärande
Reflektion omvandlar erfarenhet till kunskap.
För att utveckla och förstå hur kunskap fungerar i praktiken krävs det att våra elever utvecklar sin förmåga till reflektion. Syftet är att finna ett självreflekterande angreppssätt över sitt eget lärande, både socialt och kunskapsmässigt, att kunna se sin egna utveckling och kommentera den. Elevens reflektion följs av mentor samt vårdnadshavare och utvecklas under hela elevens utbildning.
Nya Skolans värdegrund
Nya Skolans ledord ”Det ska kännas bra i magen” är grunden för all verksamhet.
Nya Skolans systematiska värdegrundsarbete börjar i det dagliga mötet mellan elever och medarbetare. Ett möte som inleds med ett leende och en upplevelse av att bli sedd. Elever som blir sedda, oavsett situation, känner trygghet. Det är tryggheten som skapar förtroliga relationer och utmynnar i upplevelsen ”att det känns bra i magen”. Nya Skolans värdegrundsarbete genomsyrar alla våra verksamheter. En viktig kraft är vårt elevhälsoteam som leds av rektor. Elevhälsan arbetar förebyggande med att skapa ett socialt klimat där varje elev känner trygghet och tillhörighet, samt stödjer eleverna i deras utveckling mot utbildningens mål.